13 Mayıs 2018 Pazar

Annene Söz Yok



Mayıs ayına geldiğimize göre en önemli günlerden birisi olan anneler gününe sayılı günler kalmış demektir. Mayıs ayı itibariyle tüm mağazaların kampanyaları, reklam çalışmaları annelere gününe yönelik yapılmaya başlandı. Size şimdi burada anneler gününde hangi hediyeyi seçmelisiniz ya da annelerin önemini anlatacak bir sürü cümle kurmak isterdim ama sizi baymak istemiyorum.  Hatta bu yazıda cennet anaların ayakları altındadır demiş bir peygamberin ümmeti kadına şiddette rekora koşuyor da demeyeceğim.  Bu yazımda başka bir sorundan dert yanacağım küfürden!

Ben çok açık cümlelerle yazmak isterdim bu yazının devamını ama açık açık yazmak yerine şifreli bir şekilde anlatacağım ki siz zaten hemen anlayacaksınızdır zira yazımda küfürlü kelimeler yazmak istemiyorum. Toplum olarak küfretmeyi seviyoruz günlük hayatımızda, maç izlerken, trafikte hiçbir şey bulamazsak durduk yere sinirlendiğimizde küfredecek bir şeyler buluyoruz. En bilindik olanlardan birisi ‘amk’ o kadar çok kullanılıyor ki bu kısaltma spor gazetesine isim olacak kadar da seviliyor. Her küfür cinsiyetçi biraz önce verdiğim kısaltmada gibi ama bir tanesi cinsiyetçiliği geç, kadına söylemsel şiddeti geç fakat burada dur bir düşün dedirtecek bir cümle! “Ananı …..”  cümlenin devamının ne olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Hakaret ettin eyvallah, psikolojik şiddete maruz bıraktın ona da tamam da bu ne peki?

Anneler gününde özellikle erkek okurların dikkatini bu noktaya çekmek istiyorum. Biri size küfretse kişiliğinize hakaret etse zorunuza gitmez belki ama eğer annenize bir söz geliyorsa çok ağır tartışmalara, kavgalara gidebilir bunun sonu. Eminim herkes kendi annesine yapılan en küçük sözlü hakareti kabul etmemektedir. Peki ya sen başkasına ederken empati kuruyor musun? Karşındaki kişinin de annesi için senin kadar duyarlı olduğunu düşünüyor musun? Belki annesi vefat etmiş birine küfürler saydırıyorsun hayatta olmayan bir kadın üzerinden sözlü darbe yapıyorsun. Sözlerimiz ağzımızdan çıkana kadar beynimizin elinde hangi cümleyi ağzından çıkaracağına beyin süzgecinden geçirip karar verdiğin sürece pişman olacağın şeyler söylemeyebilirsin ama o sözler ağızdan çıktığı andan itibaren geri dönüşü olmuyor. O yüzden maç izlerken küfrederek rahatladığını sanıyorsun ya işte öyle rahatlama. Birine sinirli olduğunda yedi sülalesine sayıyorsun ya sayma. Hele ki annesini içeren cümleleri hiç ağzına bile alma.

Her bireyin en özelidir aile ama en özeli annesidir elbette. Anneler günü yaklaşıyorken size bir pencere açtım belki oradan bakıp biraz daha farklılaştırabilirsiniz hayatı…  Anneliğin gününün olmadığını düşünenlerden olmakla birlikte tüm annelerin anneler gününü kutlamaktan onur duyuyorum.                                                                                                                                                                                                                                                               

0 yorum:

Yorum Gönder