17 Aralık 2019 Salı

Filizler Yeşermek İçindir


Bitmiyor farkında mısınız? Kadın cinayetleri bitmiyor, erkek şiddeti son bulmuyor! Hep geçerli bir nedenleri var. Boş cümleler ile doldurulmuş nedenleri var.

Toplum olarak bir süredir ruh sağlımızın yerinde olmadığını hepimiz farkındayız. Altında yatan nedenleri uzun uzun tartışabiliriz ama sonuca ulaşamadıktan sonra artık tartışmak da çok yorucu bir süreç. İşin içinden çıkamıyoruz. Tam güzel bir şeyler oluyor diye umutlandığımız dakikada yüreğimizi yakacak bir haber alıyoruz. Oturup üzerimizde dolaşan kara bulutlara sövüyoruz çünkü elimizden bir tek bunun geleceğine inandırıldık. En fazla Twitter’da ses olmaya çalışıyoruz, içimizi döküyoruz, sonra hop yarın gündem değişiyor, o konuda öylece unutulup gidiyor. Tepkilerimizde saman alevi gibi ama yine de en azından alev alıyoruz. Buna da şükür!

Bir ay önce İzmir Ödemiş’te 2000 kişi zeybek oynadı şeklindeki haberleri televizyonda görmüşsünüzdür ya da sosyal medyadaki videolara mutlaka denk gelmişsinizdir. Ayıla bayıla izledik, paylaştık çünkü. Daha bir ay önce göğsümü gere gere gurur duyduğum memleketimden bugün utanıyorum. Daha bir ay önce güzellikler ile anılan adını niye erkek şiddeti ile gündeme taşıyorsun canım memleketim. Sana yakışıyor mu?

 Filiz Tekin 38 yaşındaydı eşi tarafından katledildi. Eşi tarafından katledildi diye okuyunca insanın içi nasıl ürperiyor değil mi? Ürpermiyorsa içinizi sorgulamanız gerekiyor. Eşi tarafından bakımlı değilsin gerekçesiyle şiddet gören kadın 8 gün yaşam savaşı verdi. 8 gün hayata tutunmaya çalışmak ne demek biliyor musunuz? Ölmek istemiyorum demek, hayatımdaki iğrenç yaratığa rağmen yaşamak istiyorum demek. Haber metinlerinde kaç çocuğu olduğu bilgisine denk gelmedim ama babanın çocuklarını teyzeleri ile görüşmesini yasakladığı cümlesi geçiyor. Demek ki en az iki çocuk annesi ve belli ki canı bir babanın eline bırakmama mücadelesi verdi. Keşke başarabilseydi fakat başaramadı hayatını kaybetti. Kaçıncı hayatını kaybetti dediğimiz kadın hadi sayın bakalım.

Gelelim şu bakımlılık mevzusuna. Bir erkeğin eşini bakımlı bulmaması normal görülebilir bir durum. Değil de hadi öyle gördük diyelim. Boşan abicim beğenmiyorsan, sevmiyorsan boşan. Bu senin en doğal hakkın hâkime sunacağın bir gerekçe. Aynaya bak ve bu kadar mükemmel bir erkeğin bakımsız karısı var hâkim bey de ayrıl. Sana şiddet uygulama hakkını kim verdi? Cevabı açık aslında toplum verdi, yüzyıllardır kadın bedeni üzerinden dönen güzellik anlayışı verdi. Beden ölçütleri bitmeyen güzellik kavramları verdi. Kadının bir fotoğrafı tarlada yüksek ihtimalle tarla işi yapan bir kadındı. Bütün gün çalışıp evine gelip çocuğuna bakan cefakâr bir anneydi. Sen peki, ya sen içindeki çirkinliği yüzüne yansımış ruh hastası sen hiç aynaya baktın mı? Sen güzeldin Filiz bunca çirkinliğin içinde sen çok güzeldin. Evde elini sürmeyen bu tip erkekler her şeyi kadına yıkar ve sonra geçip bakımlı değilsin diye şiddet uygulama ya da aldatma hakkını kendinde bulur. Bulur yani adam haklı var mı ondan iyisi?

Yazıya kaynak göstermek için okuduğum haberde kardeşlerinin Filiz’in organlarını bağışladığı ibaresi geçiyor. Helal olsun be… Kaç kere bu son olsun dedik ben sayamadım. Son olsun denilmesine de uyuz olmuyor değilim. Hayatını kaybeden herkes çok değerliydi. Son olsun demekle son bulmadığını gerçeğini artık görmemiz gerekiyor. Rağmenlere rağmen mücadelesi ne zaman son bulacak?

Bir kadın bir kadının cenaze namazını ardından ona yaktığı ağıtlar ile kılıyor. Bu da benden Filiz.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/izmirde-dehset-kocasinin-bakimsizsin-diyerek-dovdugu-kadin-oldu-41397903

0 yorum:

Yorum Gönder