18 Kasım 2021 Perşembe

Bir Kadın Daha

Bugün bir kadın daha öldürüldü. Bugün bir kadın daha katledildi. Bugün bir kadın daha erkek şiddetine kurban gitti. Bugün bir kadın daha…


Bugün bir kadın daha üçüncü sayfa haberlerine manşet, sosyal medyaya # konusu oldu. Peki, kaçınıcı kadın? Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından hazırlanan rapora göre Ekim ayında 18 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 19 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Detaylı raporu incelemenizi temenni ederek aşağıya link bırakacağım. Bir influencer linki kadar ilginizi çekeceğini sanmıyorum ama işte hâlâ bir umut merak duygusunu kaybetmeyen bir kişi varsa o bile yeter diyorum.

 Başak Cengiz tanıyor musunuz? Dün sorsam bu soruyu ben de tanımıyordum. Bugün tanıyorum bugün daha dün aynı sofrada yemek yemişizcesine tanıyorum. Dün benim için sıradan biri olan bir insan bugün kız kardeşim en yakın arkadaşım gibi. Nereden mi geldi birden bu samimiyet. Çünkü bir erkeğin ve hatta hiç tanımadığı bir erkeğin elleriyle hayattan uçup gitti. Bizim ortak acımız var onunla bu ülkede kadın olmak gibi. Cenazesinde elinden alınan hayatının kıymetini hiç anlamayacak on, yirmi, belki otuz hadi elli erkeğin nasıl bilirdiniz sorusa iyi bilirdik cevabını vereceğini onlarca kadından biri o. Acısının bu ülkedeki kadınlarını yaşadığı, ciğerinin dağlandığı, yüreğinin sıkıştığı onlarca, (ne onu ya) binlerce kadından biri. Başak Cengiz bugün her zamanki gibi Twitter’de açılan bir # ile gündemimize ateş gibi düştü.

 28 yaşındaki Başak Ataşehir'de hiç tanımadığı bir cani tarafından samuray kılıcıyla öldürüldü. Şimdi burada samuray kılıcı ayrıntısına dikkat edelim. Bir insan niye evinde samuray kılıcı bulundurur.  Hürriyet’in haberine göre katil Can Göktuğ Boz (27) ifadesinde evden çıkarken birini öldürmeyi planladığını, erkeğin kendisine karşı koyma ihtimaline karşılık bir kadını öldürmeye karar verdiğini söylediği öğrenilmiş.  Bir insanı kadın olduğu için öldürebileceğini erkeğe düşündüren sisteme ataerkil patriyarka diyoruz. Ataerkil toplumlar erkeği erkeklik üzerinden yücelterek toplumdaki yerini güç faktörü olarak belirler. Kadın görmeseydi dişine göre olduğunu düşündüğü, kendine karşılık veremeyecek bir erkeği de seçebilirdi. Çünkü bu sistemde erkek olmak da yetmez güçlü olman gerekir. Ben erkeğim bana bir şey olmaz sananlar varsa hatırlatmak isterim güçten düştüğünüz veya sağlık problemiyle kolay lokma göründüğünüz an bir caninin hedefinde bir bakmışsınız siz varsınız.

 Kadın cinayeti olduğunda zehir salan birileri hep çıkıyor. Geceyse o saatte orada ne işi varmış, o şortu giymeseymiş, onun evine gitmeseymiş. Peki, beynini zehirli sarmaşık sarmış kişiler şimdi söyleyin hiç tanımadığı bir adamın arkadan gelip öldürdüğü Başak’ın suçu neydi. Aaa kötü haber kadına suç atacağınız hiçbir bahane Başak’ta yok. Tüh bak üzüldünüz değil mi? Şimdi siz bir insanın ölmesine değil de buna üzülmüşsünüzdür. Başak’ın babası cenazesinde kızının okuması için emekli olduktan sonra 5 sene daha çalıştığını söylemiş. Aileler için bir çocuğu büyütmek zorken tam hayatı düzene girecek diye beklediği çocuğunu toprağa vermek ne kadar acı. İnsan düşününce çıldıracak gibi oluyor yaşayanlara sabır dilemek de çok kolaya kaçmak gibi geliyor bana.   


Erkekler Bu Gücü Nereden Alıyor?
Tek bir kelime ile ataerkillikten.  

Ne Yapılıyor?

Hiçbir şey, koca bir hiç.


Bu ülkede insanlar öldürülüyor, şiddete maruz kalıyor. Hiçbir şey değişmiyor. Kadınlar İstanbul Sözleşmesine sarıldıkça, yaşamak hakkını korumaya çalıştıkça sözleşme yok ediliyor.

Bir gün bir kadının önüne gelen erkeği öldüre öldüre sokakta yürüdüğünü düşünsenize adını bilmediğim bilgisayar oyunlarındaki gibi. Kadınlar öfkelenmez sanıyorlar tam tersi gün geçtikçe büyüyor öfkeleri, sadece mantığa yatkın olmayan şeylere kendilerini kapatmayı başarıyorlar. Hayal etmesi bile yok artık daha neler dedirtti, hatta komik geldi size değil mi? ama hayal bile edemeyeceğiniz ne çok ölüm yöntemi bu ülkedeki kadınların üzerinde uygulandı bir hatırlayın.

Gerçekler sarsıcı, yaşananlar çok acı. Ben bu yazıyı dişimi sıkarak yazacak kadar öfkeliyim. Bu ülkede yaşayan ve yolda biri tarafından başına bir şey gelebileceği endişesi ile karanlık yoldan geçerken telefonla konuşan yüzlerce kadından biriyim. Yine ben sosyal medya gündemine # ile düşmekten korkan onlarca kadından biriyim. Mesele kadın- erkek meselesi olmaktan çoktan çıktı hak mücadelemiz yaşam mücadelesine döndü.  Bizim kaybetmeye hiç niyetimiz yok.

Hayatları ellerinden alınan tüm kadınlara saygıyla hiçbirinizi unutmayacağız.

http://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/veriler/2994/kadin-cinayetlerini-durduracagiz-platformu-ekim-2021-raporu

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/mimar-basak-cengizin-atasehirde-korkunc-olumu-samuray-kilicli-katil-can-goktug-boz-tutuklandi-41936368

0 yorum:

Yorum Gönder