22 Haziran 2022 Çarşamba

 



Bir İhtimal Daha Var Mı?

 

‘Maziye Bakma, Mevzu Derin’ grup sergisinde yer alan Zeren Göktan’ın Bir İhtimal Daha Var boncuk işi Anıt Sayaç’ın bir parçası olarak Odun Pazarı Modern Müzesi’nde ilgileriyle buluşuyor. Anıt Sayaç 2008 yılından itibaren erkek şiddetiyle hayatını kaybeden kadınların sayısını ve isimlerini yıl yıl gösteren dijital bir sayaç. 


Zeren Göktan, Antikçağ Mısır’ının boncuk kefenlerinden esinlenerek tasarlamış bu işi. Mısır inanışında figürlerin anlattığı hikâyeler ölülere diğer öbür dünyada yol göstermesini, korumasını amaçlıyor. Boncuk işindeki işlenmiş QR kodları akıllı telefonuna okuttuğunuzda dijital sayacın web sitesine erişim sağlıyorsunuz. İşlemeler Ümraniye T. Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki erkek hükümlüler tarafından yapılmış. 

Sözleri “Bir ihtimal daha var.
O da ölmek mi dersin?
Söyle canım ne dersin?” olan şarkı sözüne bir diğer ihtimalin yaşamak olduğunun baş kaldırası olarak boncuklarla Bir İhtimal Daha Var diyor. 

 

Göktan oluşturduğu anıtı için şunları söylüyor; “Pek çok ögenin bir araya gelmesiyle anıtsallaşan Sayaç’ ta, sayılar isme dönüşüyor; isimler de yan yana gelip anıtsallaşıyor. Güncelleniyor, arşiv oluşturuyor, bellek yaratıyor ve linklere bağlanıyor” diyerek anıtın amacını açıklıyor; “Kendi varlık sebebini yok etmek” olarak açıklıyor ve ekliyor: “Önlenemeyen, durdurulamayan bir şiddet dalgasında hayat bulan anıt, şiddetin sona ermesi için bir mesaj taşıyor. Anıt öldüğünde ve kadınlar yaşadığında anıt, amacına ulaşmış olacak.”

 

Bu boncuk işinde iki uç nokta var bir suçtan ötürü hüküm giyen erkeklerin kadın cinayeti işlemiş erkelere karşı emek veriyor olması. Sanatçı çalışmasını Geert Lovink’in, “beklenmedik ittifaklar üzerinden uzlaşma alanları yaratmak” sözüyle açıklıyor.

 

Anıt Sayaç ne yazık ki hiç durmadan çalışmaya devam ediyor. Her gün bir kadın için hop oturup hop kalkıyoruz. Kaybolan başına bir şey gelmeden bulunsun diye dualar ediyoruz, öldürülen için ağlıyor katili cezasını çeksin istiyoruz. Adalet yerini bulmadıkça da sinir krizleri geçiyoruz. Gerçekten büyük bir sabır sınavından geçiyoruz ve bizim artık bu sınavı vermek gibi bir derdimiz yok. Anıt Sayaç’ın durduğu o günün hayaliyle…

 

 

 

http://anitsayac.com/?year=2022

 

https://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/haberler/239/kadin-cinayetleri-bu-sayacta

 

https://open.spotify.com/episode/53GhJzTwlah5uQUk85UwhW?si=69854ec422a140f8

 

0 yorum:

Yorum Gönder